Feb 08, 2023
Dr. Donauer Nándor előadása

Kütyühasználat

Meddig szórakozás, tanulás és mikortól függés?

Tanulságos előadásnak lehettek részesei azok, akik eljöttek meghallgatni dr. Donauer Nándor klinikus szakpszichológus és neuropszichológus előadását. A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság Drámapedagógiai Műhelye és az iskola együttműködésében szervezett Szülők Akadémiája előadást, amely a drámás programsorozat záró eleme volt, Jászfényszaru Város Önkormányzata támogatta.  Az előadó mindenki számára érthető módon, gyakorlati megoldási lehetőségeket kínálva, humorral fűszerezve mutatott rá korunk egyik problémájára, a nyaklónélküli gépezés és telefonozás veszélyeire.

Mondhatnák az emberek, hogy erről már ők mindent tudnak. Úgy gondolom sokat, de a lényeg felől mintha sokan elsiklanának: visszafordíthatatlan egészségkárosodás állhat mögötte.

Donauer Nándor nap, mint nap foglalkozik olyan gyerekekkel, akik a gépezés, a mértéktelen telefonnyomkodás rabjává váltak. Függőségük súlyos homloklebeny szindrómát okoz. Lényege, hogy sérül az agy egy része, ami nem pótolható, többet vissza nem állítható. És ez a legborzasztóbb benne… nem egy elszakadt nadrágról beszélek, amit meg lehet még varrni, vagy venni helyette egy másikat.

Egy gyermekről beszélünk, aki a mi felelősségünk!

Mivel ez az agyi terület a tartós figyelemért felelős, ezért ezek a gyerekek nem képesek hosszú távon figyelni, rontja a memóriát, tanulási gondok jelentkeznek, melyek súlyosbodhatnak az évek során.

Sokan nem is gondolnánk, hogy gyermekünk függő, és tenni kellene ellene. Tapasztalhatjuk, hogy a gyerek agresszívabban viselkedik, az iskolából esetleg még visszajelzést is kaphatunk, hogy baj van a gyermek figyelmével, tanulási problémái vannak. Ezek jelek, intő jelek, ami mellett nem szabad elmennünk.

A játékokat, programokat úgy hozták létre a gyártók, hogy egyre több időt akarjon a gép előtt tölteni, hiányát megérezze, magyarul függőséget okozzon. Kütyühasználatok során olyan hormon szabadul fel, ami ahhoz hasonlítható, mint „amikor valaki átveszi az olimpiai aranyérmet”. Egész nap csak ezt az élményt, érzést fogja keresni, amit máshol: iskola, család, játék a barátokkal - nem kap meg. Enélkül a hormonbomba nélkül számára minden lassú és unalmas.

Ha a jobb homloklebeny nem egészségesen fejlődik, akkor számos negatív tünettel találkozhat a szülő: érdektelenség, a segítő ösztön csökkenése, önértékelési problémák alakulnak ki, a barátságot csupán számokban méri, bántja, terrorizálja társait, közöny alakul ki, öntörvényű lesz, nem érez hálát, a szégyenérzete sem egészségesen alakul ki, nem illemtudó a viselkedése, s igen gyakori körükben a depresszió.

Sajnos a média ebben nem segít, sőt fertőző, sokan pedig azt másolják le, amit ott látnak.

Ha nem figyelünk oda kisebb gyermekeknél, hogy milyen weboldalakon böngészik, könnyen erőszakos képek, videók áldozatává válhatnak. A chatelés is veszélyessé válhat,  nem tudják felmérni a veszélyét és ezáltal könnyen bajba kerülhetnek.

A gyerekeknek keretekben (idő, szabály) kell felnőni. Rendszer kell az életükbe, amely biztonságot ad számukra. „Keretezni, keretezni, keretezni!” – hangsúlyozta többször az előadó.

Mit ajánl a szakember?

- Naponta 20 perc kütyühasználatot úgy, hogy a gyerek maga kapcsolja ki az idő lejárta után. Ha túllépi az időkeretet, egyezség szerinti ideig nem használhatja azt.

- Naponta testmozgást: futás, kerékpározás, túrázás (az agyi funkciók fejlődése szempontjából fontos benne a monotónia).

-  A családoknak közös „minőségi” idő eltöltését.

- Kereteket adni a gyereknek (szabályokat adni, következetesen betartatni).

- A gyerek szobájában ne legyenek kütyük!

- Megfelelő, pihentető alvást. Felnőtteknek is fontos! Különösen az éjfél előtti szakasz! (Még fogyasztó hatása is lehet!)

- Megfelelő közösséget kell találni a gyereknek.

- Könyvből vagy fejből meséljünk a gyermeknek. Ne a tv elé ültetve nézze azokat! Te mesélj neki, hogy beinduljon a képzelőerője. A készen kapott mesék nem fejlesztik a fantáziát, a képzelőerőt.

- Beszélgessünk a gyerekkel a videojátékokról és az internet veszélyeiről.

- Megtanítani a számítógéphasználat,,jó, hasznos” oldalára. Ha kell, akkor blokkoljuk a tartalmakat.

- Minél később adni telefont a gyerek kezébe. (Az internetet uraló amerikai mágnások 14 éves kor alatt nem engedik gyermeküknek a használatát!)

- A hasonló gondolkodású szülők fogjanak össze, hogy ne legyen ciki, ha valakinél nincs telefon.

- Biztassuk a gyereket, hogy találjon magának más elfoglaltságot vagy hobbit.

Mutass példát gyermekednek! Te legyél az első aki, leteszi a mobiltelefont és lekapcsolja a számítógépet. Utána együtt menjetek ki a szabadba és mesélj neki a való világról, hallgasd meg figyelmesen örömeit, gondjait!

Tedd meg, amíg megteheted!

Kép és szöveg: Fáczán Izabella